El Govern aprova congelar el preu de la universitat


El govern català ha aprovat avui els preus públics universitaris per al curs 2015-2016, que seran els mateixos d'aquest any, ha informat la portaveu del Govern, Neus Munté. | LA VANGUARDIA.

El decret de preus públics universitaris per al curs 2015-2016 no aplicarà l'actualització de l'IPC, d'acord amb la proposta presentada a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, integrada pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats.

Després del vistiplau d'aquest òrgan, el Govern ha aprovat avui el decret corresponent, que afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que presten les universitats públiques de catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per al curs vinent.

El nou sistema de preus, implantat el 2012, estableix el pagament en funció del nivell de renda familiar i "garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics", ha remarcat Munté.

Així, per tercer curs consecutiu, els preus dels crèdits matriculats per primera vegada seran els mateixos: 25,27 euros per als estudis de coeficient A; 35,77 euros per als de coeficient B; i 39,53 per als de coeficient C.

També queden congelats els preus en les repeticions de matrícula, màster, doctorats i serveis acadèmics administratius.

En el cas dels màsters que no habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades, segueix l'opció de reducció de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.

Així, es mantenen els dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten (41,17 euros / crèdit) i els que no habiliten (65,87 euros / crèdit, susceptible de la bonificació del 30%).

Pel que fa a les Beques Equitat, la Generalitat continuarà aplicant el tram més baix -que preveu una bonificació del 50% - per a tots aquells estudiants que compleixin els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports (MECD) , però que queden exclosos de les ajudes estatals en tenir una nota entre 5 i 5,5.

Així mateix, les Beques Equitat mantindran la bonificació a les enginyeries que ja va aplicar el curs 2013-2014 després del canvi de coeficient d'estructura docent.

Pel que fa al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus per al curs 2015-2016 introdueix l'obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que el curs anterior, és a dir, que pugui fer-se en tres fases.

 

Com a novetat, a través de l'AGAUR, s'estableix un sistema de pagament fraccionat de fins a 10 mesos que permet el finançament del 100% de l'import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d'obertura (14 euros en matrícules semestrals i 24 euros en anuals) i un tipus d'interès del 0%.

Així mateix, el decret de preus afegeix la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d'ajudes per atendre aquells estudiants que es trobin en circumstàncies personals sobrevingudes.